Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родриго Дутерте може да промени конституцията на Филипините

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Популистът Родриго Дутерте е победителят на президентските избори във Филипините, сочат предварителните резултати. Дутерте обещава сурови мерки за справяне с престъпността и корупцията, но крайните му изказвания му спечелиха прякора Доналд Тръмп на Филипините.

Вълната от популизъм, която заля Стария свят, не отмина и изборите във Филипините. Броени часове, след като стана ясно, че новият президент ще се казва Родриго Дутерте, негови представители обявиха, че конституцията на страната ще бъде променена в полза на децентрализиране. Неговата предизборна кампания, чийто символ е юмрук, също включваше обещание да избие десетки хиляди дребни мошеници, неуместна шега по повод изнасилена жена, както и заплахи, че ще отмени парламентарната демокрация.

Въпреки полемиката и популизма, Дутерте е символ на твърдата ръка, която обещава ред и възмездие в страна на тежко социално неравенство и необуздана корупция. Той е преизбиран за кмет седем пъти, печелейки доверието с безкомпромисното справяне с повсеместната битова престъпност. Докато неговите критици сочат стотиците убийства на предполагаеми престъпници без съд и присъда, неговите поддръжници ентусиазирано коментират прилива на туристи и инвестиции.

Остава неясно решението на един от най-важните проблеми на Филипините – териториалния спор с Китай. Всички водещи кандидати предложиха конкретни планове, а Дутерте коментира, че той просто ще забие знамето на Филипините на оспорваните острови. Пекин все още не е коментирал резултатите от избора, но ситуацията в Южнокитайско море става все по-неясна с избора на новия президент в Манила.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна