Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коалиционните отношения, Изборният кодекс и президентските избори – акценти на новия политически сезон

Снимка: БГНЕС

Изборният кодекс, коалиционните отношения и президентските избори бяха сред основните акценти в изказванията на политическите партии в началото на новата парламентарна сесия. ГЕРБ и БСП влязоха в челен сблъсък. ГЕРБ се скараха и на АБВ, и на част от РБ.

Единствените избори, за които ГЕРБ се готви, са президентските. Това увери Цветан Цветанов в началото на политическия сезон:

Нямаме никакво намерение да предизвикваме предсрочен парламентарен вот. Гледаме към пълен мандат на кабинета "Борисов".

Основните опоненти на изборите ще бъдат БСП и ДПС, каза Цветанов. Той призова коалиционните си партньори да се въздържат от провокации:

ГЕРБ плаща висока цена. ГЕРБ категорично не приема опитите за опозиционно говорене и ултимативен тон от страна на коалиционните ни партньори от АБВ и част от РБ. Не може да отчитате успехите от управлението "Борисов"  наравно с нас, а когато възникне някакво недоволство, да заставате на опозиционна позиция.

Новият председател на БСП Корнелия Нинова настоя ГЕРБ да не внушават, че социалистите са виновни за раздора с АБВ:

Не си и помисляйте да оправдавате собствената си немощ, политическта невъзможност да управлявате държавата с БСП, да внушавате в обществото, че БСП е причина за разпада на вашата коалиция, че е влязла в задкулисни договорки с АБВ, за да се оттеглят те от управлението. Господин Борисов, Вие не станахте обединител на нацията, не дадохте сигурност и бъдеще на народа ни.

Нинова каза, че БСП са против Изборния кодекс. Отхвърлянето на ветото на президента по Изборния кодекс е сред целите и на ПФ. Валери Симеонов:

Ще се борим  за отхвърляне на ветото на президента, наложено върху част от текстовете на гласувания с доста голямо мнозинство Изборен кодекс. ПФ ще продължи с последователната си политика за изчегъртването на ДПС от властта, както и отцепилото се от нея уродливо изчадие ДОСТ.

Да припомня, че с действията си най-много да доведе до "изчегъртването" на ГЕРБ от властта – предупреди Йордан Цонев от ДПС:

От АБВ не се изказаха, демонстрирайки по този начин отдалечаване от управлението. От името на подкрепящите управлението от реформаторите Найден Зеленогорски каза, че оттеглянето на АБВ е част от приближаването с ДПС и БСП:

Това съединение няма да ви донесе силата. Мнозинството и правителството остава и няма да има предсрочни избори, няма да тласнем страната към хаос. Имаме сериозни цели, продължаваме напред по управленската програма. Колеги, заемете местата си от правилната страна. От днес това е въпрос на дълг.

Иронично обръщение направи лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Той призова да се запази управлението:

Защото за това управление бяха хвърлени много средства. Реших дори и да размахам един златен пръст, разберете, че от събарянето на това управление нямате полза, ще изпаднете. ГЕРБ пак ще си вземе мандата.

Мустафа Карадайъ декларира готовността на ДПС за предсрочни избори. Според Карадайъ, Изборният кодекс е станал заложник на рекет на временни политически проекти. Припомни, че с него се нарушава Конституцията:

С ветото на президента на Републиката, проблемите в Изборния кодекс няма да бъдат решени, защото законът е прочетен избирателно и ветото засяга само някои от разпоредбите, а не целия закон.

От БДЦ посочиха, че националните интереси не са нито леви, нито десни и нямат цвят и изборна бариера. Спорове в залата имаше и заради отменения парламентарен блицконтрол. Той е бил отменен заради посещение на премиера и част от вицепремиерите в чужбина, както и заради оставката на Ивайло Калфин.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна