Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Всички издания коментират първия работен ден в Народното събрание след ваканцията, размислите и страстите на партиите по повод оттеглянето на АБВ от коалицията и оставката на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин. 
 "Кризата във властта – акцент в партийните речи в НС", четем във вестник "Дума". 
 "Депутатите откриха сезона с вълнения около АБВ", отбелязва "24 часа", а "Новинар" излиза със заглавие: "ГЕРБ няма да предизвика предсрочен вот". Изданието цитира председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който казва: "Единствените избори, за които ГЕРБ се готви през настоящата година, са президентските".
 "Опозицията зове за предсрочни избори", пише "Труд" и допълва в коментар, че очаквано БСП и ДПС "обявиха конкурс за предсрочен вот". 
"Ще се радвам на общо участие с БСП на изборите", цитира "Монитор" Калфин в последното му изявление на поста, чийто наследник се очаква да стане известен днес. 
 Според "Монитор" вицепремиерът Томислав Дончев е фаворит да оглави социалното министерство, а според "24 часа" – заместник-министърът Зорница Русинова от ГЕРБ, но според "Стандарт" и името на шефа на НОИ Бисер Петков е сред обсъжданите за длъжността, за когото "аргументите са че е експерт, много добре запознат с пенсионната система". 
"Патриотите предлагат компромиси, ако падне ветото", четем още на страниците на "Стандарт", които ще бъдат представени днес на втори кръг консултации. "Реформаторите склонни да отстъпят, ако мине антикорупционният закон на вицепремиера Меглена Кунева", допълва изданието. 
"70% от разходите на общините са необосновани и не изпълняват заложените цели", алармира "Капитал Дейли". "Общините прахосват 2/3 от парите си. Местните власти не могат да управляват бюджета, обществените поръчки и имуществото си", е водещото заглавие на първа страница на вестник "Сега". 
Столичните издания не пропускат и трагедията в рудник "Ораново", наречен от "Монитор": "Капанът на смъртта", който "взема жертви срещу 50 бона годишно. Толкова е концесионната такса, фирмата не плаща и нея." 
"Нов ужас в рудника край Симитли, двама миньори тежко ранени", отбелязва по темата вестник "Земя". 
Сред водещите теми са и добавките на учителите за 24 май, като от "Труд" поясняват, че "премии получават 80% от преподавателите", и мерките за предстоящите матури, и най-често избираните дестинации за баловете на зрелостниците.
"С куфари и духова музика Алеко стъпи на Витоша", информира "Телеграф" по повод новооткритата бронзова фигура на Алеко Константинов на столичния булевард "Витоша".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна