Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Лондон създават международен център срещу корупцията

Дейвид Камерън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Лондон ще бъде създаден международен център за борба с корупцията, сред задачите на който ще се включва разследвания на корумпирани лица от елита и връщане на крадени активи. По данни на агенция "Прес асошиейшън" при създаването на центъра Великобритания ще получи подкрепа от САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Швейцария и Интерпол.


На срещата на високо равнище в британската столица са поканени представители на Световната банка и Международния валутен фонд, както и президентите на Нигерия и Афганистан - две страни, където се смята, че корупцията е широкоразпространена. Държавните и правителствени ръководители ще обсъдят засилването на международното сътрудничество против корупцията, връщането на откраднати активи, обществените поръчки и финансовата прозрачност. 

Британският премиер Дейвид Камерън обяви въвеждането на безпрецедентни мерки за борба с притока на "мръсни пари" във Великобритания няколко часа преди началото на срещата. В публикуваното изявление на британския премиер се съобщава, че чуждестранните предприятия, които притежават или искат да закупят недвижима собственост във Великобритания, ще трябва да разкриват името на истинския си собственост.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна