Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция официално отказа да промени закона срещу тероризма

Волкан Бозкър
Снимка: BNR

Турция официално отказа да промени закона за борба срещу тероризма.

Промените в антитерористичните закони на нашата страна са напълно невъзможни. Освен това, според нас, те отговарят на европейските стандарти, заяви турският министър по европейските въпроси и главен преговарящ с Европейския съюз Волкан Бозкър. Според него споразумението ЕС - Турция за ограничаване на миграционния поток към континента е изправено пред "много опасен момент". 

Премахването на визите беше едно от условията, с които Турция се съгласи да приема обратно нелегалните мигранти, опитващи се да влязат в ЕС през гръцките острови в Егейско море.  Европейската комисия одобри въвеждането на безвизов режим за Турция в края на юни. Мярката обаче трябва да бъде одобрена от евродепутатите. Отговорната комисия е прекратила обсъжданията на въпроса, докато Турция не изпълни всичките 72 изисквания за свободно пътуване в Шенгенската зона. Но според Анкара не са изпълнени само 5 от тези условия, между които е и промяната на антитерористичния закон.

Анкара предупреди, че ако не получи безвизов режим ще прекрати изпълнението на миграционното споразумение, което доведе до затварянето на балканския маршрут и ограничи броя на влизащите в Европейския съюз.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна