Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Т. Хаджитодоров: Един и същ въпрос може да бъде зададен на следващ референдум

Снимка: mfa.bg

Народното събрание започна работа с обсъждане на предложението за провеждане на национален референдум внесен от екипа на "Шоуто на Слави". Инициативен комитет внесе искането на 8 февруари и съдържа шест въпроса, сред които намаляване на половина на броя на депутатите и на партийните субсидии. 

Поставя се и въпросът за задължителното и електронното гласуване. Повечето парламентарни групи заявиха, че ще подкрепят и шестте въпроса, но правната комисия предложи да отпадне този за дистанционното гласуване. 

От името на вносителите Тошко Хаджитодоров се обърна към депутатите:

Парламентът не може да маха въпроси, инициирани от граждани, може само да ги редактира. Според закона, приет от вас, един и същ въпрос може да бъде зададен отново на следващ референдум. Ако законодателният орган в тази страна може да покаже, че може да потъпква законите, ще дадете пример, че и всеки български гражданин може да го прави или ще проявите политически разум. Или влезте в историята като първото Народно събрание, което е чуло мнението на хората, или затвърдете негативното мнение, което българите имат за вас. Вие не сте над народа, вие не сте богове, вие не сте императори. Трябва да спазите закона.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна