Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиляна Павлова: Проектите от ОП "Регионално развитие" са увеличили БВП с над 1%

Снимка: Катя Чорова

Инвестициите по проектите от успешно завършилата Оперативна програма "Регионално развитие" са увеличили с над 1 процент брутния вътрешен продукт, отчете министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова:

Това беше програмата, която преобрази облика на българските градове. С инвестициите, които се направиха, над 400 милиона за подобряване на градската среда, почти половин милиард инвестиции в подобряване на системите за градски транспорт, над 250 превозни средства за автобуси и тролеи са закупени. С ремонт "Обновяване и енергийна ефективност" на над 1000 сгради на образователната инфраструктура във всички областни градове в страната вече имат нови пожарни, 200 пожарни автомобила са закупени, деца и институции бяха подкрепени с инвестиции от 100 милиона в среда, по-близка до семейната. Над 1 100 километра пътища бяха рехабилитирани. 

Във Велико Търново министър Павлова откри заседанието на Комитета за наблюдение на Оперативната програма "Региони в растеж 2014-2020 година" и подчерта новата роля на общините в този период:

Новата програма е фокусирана с повече доверие и партньорство на общините, вече като междинни звена, които сами да избират и преценяват своите инвестиционни програми, своите проекти. Инвестиция от 1,5 милиард, която те сами самостоятелно да изберат като проекти, да реализират, 29 от 39-те инвестиционни програми са вече одобрени. До края на годината ще стигнем до почти 90 процента отваряне на програмата като възможност за кандидатстване и финансиране по отделните приоритетни оси. Това е важна предпоставка за това средствата да бъдат реализирани навреме.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна