Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мишел Темер сформира ново правителство

Мишел Темер
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Изпълняващият длъжността президент на Бразилия Мишел Темер сформира ново правителство. На церемонията по встъпването му в длъжност той заяви, че негов приоритет ще бъде съживяването на икономиката на страната. Досегашният вицепрезидент пое президентските пълномощия вчера, след като Сенатът гласува да отстрани от длъжност Дилма Русеф в рамките на процедура по импийчмънт.

Първата ми дума към бразилците ще бъде "доверие". Доверие в ценностите, които са създали характера на нашия народ, в жизнеността на нашата демокрация. Доверие във възстановяването на икономиката, в потенциала на страната, в социалните и политическите институции и в нашите възможности, че единни ще можем да се изправим пред предизвикателствата на този труден период, заяви след встъпването в длъжност Мишел Темер. 

По думите му има спешна нужда от преодоляването на разделението в обществото и от правителство на националното единство. Той заяви също, че Бразилия все още е бедна държава и затова ще разшири социалните програми, а въпросът за заетостта ще бъде ключов.

В новия кабинет влизат 23 души, като няма нито една жена на министерски пост.

Темер призова съставеният от него кабинет да се превърне в правителство на националното спасение, както и страната му да бъде единна. Той заяви още, че иска първата му публична проява като изпълняващ длъжността президент да бъде сериозна и дискретна церемония, за да бъде "в съзвучие с времената", отбелязва Асошиейтед прес.

75-годишният Темер обеща засилване на борбата с корупцията и подкрепа за голямото разследване за корупция с участието на държавната петролна компания.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна