Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма опасност язовир Долистово да прелее

| обновено на 13.05.16 в 18:53
Снимка: БГНЕС
Няма опасност от преливане на язовир Долистово, който миналата нощ заради обилните валежи повиши нивото си до 80 сантиметра под стената. Това увери комисар Светлин Георгиев, началник на регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението", като и увери, че дълбочината на водата е паднала на под 5 метра.

Язовирът остава под непрекъснато наблюдение - край водния обект, чиято площ е около 20 декара, а капацитетът му около 40 хиляди куб. метра вода, има дежурства и от страна на служители на "Пожарна безопасност и защита на населението", и от екип на кметството.

Няма засегнати площи, къщи или имоти на живеещите близо до водоема, допълни още комисар Светлин Георгиев.

Екипите на пожарната и на "Благоустройство и комунално стопанство" при общината в Бобов дол са иззавършиили разширението и вдлъбняването на преливника. Те са успели да почистят шахтата и да достигнат до основния изпускател на язовира.

След обилните дъждове и покачването на нивото на водата в язовир Долистово, в община Бобов дол е бил сформиран кризисен щаб, потвърди и кметът на миньорския град Елка Величкова. До 2 часа в четвъртък през нощта екипи на общинското предприятие "Благоустройство и комунално стопанство" с техника на противопожарната служба са изпомпвали вода, за да спадне нивото на язовира.

Кметът на Бобов дол отново постави въпроса за собствеността на язовира, който не е общински. Неговите наследници са десетки и стотици - те имат земеделска земя като правоприемници от бившето ТКЗС, обясни Веливкова, като допълни, че те не са издирени, нито пък имат отношение към поддържането и стопанисването на язовир Долистово. Общината обаче не може да не се намеси в ситуация като създалата се снощи, уточни още кметът.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени