Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

К. Георгиева: Пловдив може да кандидатства по "Плана Юнкер" в областта на енергийната ефективност, ВиК и летището

Снимка: БГНЕС

Пловдив може да кандидатства по "Плана Юнкер" в областта на енергийната ефективност, ВиК и летището. Това заяви зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Тя участва в конференцията за представяне на Плана за инвестиции в ЕС, популярен като "Плана Юнкер". 
Целта на „Плана Юнкер“ е да преодолее спада от 15% на инвестициите в Европа 8 години след кризата от 2008 година. Еврокомисар Кристалина Георгиева коментира как България се вписва в този план попитахме 
Засега България добре се вписва, защото успя за кратко време да сключи три споразумения, две вече работят, третото в момента се довършва за малки и средни предприятия. Затова да имаме успех и от инфраструктурната част на "Плана Юнкер", който е за големи проекти, над 25 милиона, ни трябва повече работа да представим такива проекти, които се вписват в критериите на плана . Част от държавно партньорство на равнище община - частен сектор е особено привлекателно за плана.
Според Кристалина Георгиева България трябва да ускори темповете по усвояване на европейските фондове от новия програмен период, в който са предвидени 32 милиарда евро. Тя не смята, че България изостава с растежа на икономиката спрямо останалите страни-членки.
Изоставаме от гледна точка на нашите потребности. Ако искаме страната да настига тези, които живеят по добре от нас, на нас ни трябва растеж четири, пет процента.
Целта на форума в Пловдив, организиран от Представителството на ЕК в България, е да предостави информация как може да се кандидатства за финансиране по Плана Юнкер, както и как малките и средни предприятия могат да се възползват от нея. Участие в дискусиите взеха евродепутати, национални народни представители, представители на Европейската инвестиционна банка, на Министерството на финансите и банките-посредници, както и управители на компании, които вече реализират одобрени проекти по плана. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна