Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поли Генова призова депутатите да осигурят възможност за гласуване извън граница

Певицата представя България на финала на "Евровизия"

| обновено на 14.05.16 в 19:07
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Певицата Поли Генова призова депутатите да се вслушат в исканията на българите в чужбина и да осигурят възможност за гласуване извън граница:

Призовавам абсолютно всички български политици да запазят правото на глас на хората, които живеят в чужбина - всички българи в чужбина да имат право да гласуват за собствената си държава. Много благодаря и се надявам, че ще уважите и ще приемете това обръщение към вас.

Тази вечер Поли Генова излиза осма по ред на финала на конкурса "Евровизия" в Стокхолм с песента "Ако любовта беше престъпление". Довечера ще пеят 26 изпълнители. 20 от тях са класирани от полуфиналите, изпълнител от страната домакин Швеция, и петима от държавите-основателки и главни спонсори на конкурса: Великобритания, Германия, Испания, Италия и Франция. Канал1 на БНТ и БНТ HD ще излъчват конкурса от 22.00 ч.

Регламентът на "Евровизия" не позволява държавите да гласуват за собствените си песни. Това означава, че от България няма да е възможно да гласуваме за Поли Генова, а само за останалите участници в конкурса. Всички българи в чужбина обаче, ще могат да подкрепят нашата песен. Гласуването ще продължи 15 минути след излъчването на последната песен участваща във финала. То ще става на номер, изписан на екрана от страна на местната телевизия, която излъчва конкурса.

Британският интернет гигант в сферата на развлекателната индустрия "Метро" публикува статия, в която авторът Бени Ройстън твърди, че страната ни има реална възможност да победи. Според него, коефициентът към момента е 66/1, тоест достатъчно атрактивен, за да може залагащите да потърсят евентуална изненада, която да им донесе значителни печалби. Официалният видео клип към песента наближава три милиона гледания в "Ютуб", песента се разпространява в европейските клубове, влезе в класациите в  Литва, Норвегия, Швеция. Изданието подчертава, че Поли Генова ще пее след по-бавна песен, което ще й позволи да изпъкне.

Базираната във Виена компания "Симфоник рекърдс", представлявана от Борислав Миланов, Себастиан Арман и Йоаким Персон, е автор на музиката, текста и аранжимента, в хореографията с идеите си е помогнала шведка. Според Борислав Миланов, песента е за всяка любов, на чието споделяне се пречи. Канадският световно известен поп изпълнител Джъстин Тимбърлейк ще пее с победителя. Надяваме се това да е Поли Генова.

Успех на Поли Генова пожела и премиерът Бойко Борисов. Той посочи, че е призовал в социалните мрежи всички българи в чужбина да подкрепят нашата песен.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна