Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владислав Славов: Промените в Закона за съдебната власт не са прибързани

Владислав Славов
Снимка: БГНЕС

Промените в Закона за съдебната власт не са прибързани, но изгубихме много време заради намесата на Народното събрание и промените в Конституцията, заяви Владислав Славов, председател на Съюза на юристите. Той коментира съдебната карта, която още не е приета и дали за по-съществена съдебна реформа е необходимо Велико народно събрание:

Комисията, при внасянето на проекта и през Министерски съвет, предвиждаше да се създадат в страната от 8 до 12 регионални съдилища. Народното събрание иззе компетентност на ВСС, защото той трябваше да го направи и реши да бъдат 28. Сега в момента считаме, че са много и се чудим как евентуално да ги съкратим, защото имат натовареност. Много се надявам, че това, което накрая излезе от Съвета, няма да бъде много моделирано особено по пътя към парламента. Ако искаме по-сериозни промени, ще трябва да има Велико народно събрание. Тези промени, за които говорим в момента, фактически са последица от промяната, която стана с разделянето на ВСС на две колегии. Със завишените правомощия на инспектората и до голяма степен с тенденциите, които в последните години се обсъждат и са заложени в стратегиите за промени в отделните органи на съдебната власт с оглед подобряване на работата.

Според Владислав Славов трябва да се върне двуинстанционното производство, което ще облекчи работата на Върховния касационен съд.

Председателят на Съюза на юристите в България участва в дискусия за новите конституционни регламенти в съдебната власт, която се провежда във Варна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени