Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

16 кметове на села в Кюстендилско ще имат достъп до системата за електронни подписи

Кметовете на 16 от по-големите села в община Кюстендил вече ще имат достъп до интегралната система с електронни подписи на ЕСГРАОН. Идната седмица кметовете ще преминат обучение за работа със системата с електронен подпис, за да могат да ползват националната база данни и така да се улеснят административните услуги.

По този начин ще става изготвянето на документи за наследници, които те сами подпечатват, актуализиране на арендни договори, справка по такси и налози, удостоверения за раждане и др. Сега това отнема много време на кметовете, за да търсят и да се ровят в документацията и архива. През юни тази година и останалите 15 селски кметове ще получат електронен подпис и ще имат достъп до системата. До края на годината всички селски кметове в общината ще заработят с интегралната система с електронен подпис. Всички те имат монтирана компютърна конфигурация в кабинетите си и интернет.

Общината е от първите в страната, която ще прилага това улеснение в административното обслужване, каза Мирослав Миланов, завеждащ организационния отдел на общината.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна