Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архимандрит Дионисий отговори на обвиненията

архимандрит Дионисий
Снимка: БГНЕС

Архимандрит Дионосий, който бе критикуван за нарушаване на канона и съмнения за финансови злоупотреби, с отговори на обвиненията. В основата на скандала бяха великденската заря и нетрадиционното участие на гвардейската част в ритуалите на великденската служба. След Великден група свещеници от патриаршеската катедрала поискаха отстраняването на Дионисий от настоятелството на "Св. Александър Невски" 

Днес Дионисий обвини разбунтувалите се срещу него свещеници в опит за финансови злоупотреби със средствата на храма. Той подчерта, че срещу него има лична атака, заради опита му да въведе ред във финансовите дела на храма . Той обясни, че един от свещениците, искащи отстраняването му, е племенник на ловчанския митрополит Гавраил, от когото всъщност идвала атаката:
Междуведомствената комисия към Светия синод за възстановяването на храма работи отлично. И аз се похвалих, похвалих и митрополита, който е председателстващ, но започвам да си мисля защо той толкова крайно не ме иска за председател на църковното настоятелство, защо не искаше да съм част от тази комисия, защо не свикваше тази комисия. Възможно ли е, че комисията прие стъпки, съгласно Закона за обществените поръчки, а не предложението на митрополита директно да възлагаме на фирма "Софинвест" с подизпълнител "Нивел"?


По време на едночасовата реч на Архимандрит Дионисий поддръжниците и опонентите му сред енориашите стигнаха почти до бой пред олтара.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна