Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Центърът за изследване на демокрацията: Регионалните медии са все повече зависими от местната власт

Регионалните медии, включително и обществените, все повече стават зависими от местната власт, показва изследване на Центъра за изследване на демокрацията през 2014 и 2015 година. Д-р Любомир Кутин подчерта:

Ние установихме, че има региони, които са бели петна, включително и за обществените медии. Също така обществените медии в значителна степен са подложени на подобен натиск, защото включително и БНР, следвайки плановете за финансиране на регионалните си радиостанции, са принудени да сключват договори с общините за информационно обслужване. Това автоматически означава абдикиране от основната функция на медиите да информират. За една обществена медия подобни договори са в противоречие с тяхната мисия. По места установихме, че все повече липсват качествени, компетентни журналисти. Текстовете са пряко и безкритично предаване на пиар съобщения от съответните общински администрации или пък политически централи.

Целият анализ ще бъде представен на международната конференция на тема "Медии и политическо влияние", която се провежда днес в София.
 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна