Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трявна е първият град от Югоизточна Европа, който се присъединява към Европейската туристическа мрежа

Снимка: БГНЕС

Трявна ще е първият град от Югоизточна Европа, който ще бъде приет в Европейската мрежа на регионите за устойчиво и конкурентно развитие на туризма. Това стана ясно по време на конференция, посветена на финансовите програми и инструменти от ЕС за туризъм, организирана от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков и проведена в балканския град.

Новината съобщи Кристина Нунес, представител на Европейската мрежа. Гласуването на кандидатурата на Трявна за член на организацията ще се проведе през юни.

На форума стана ясно още, че до 2010-та година България ще получи 100 милиона евро за укрепване на културно-исторически обекти с национално и световно значение.

2016-та година се очаква да бъде най-силната за българския туризъм, съобщи по време на конференцията председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА)Благой Рагин. Прогнозите на родните туроператори сочат очакван ръст на туристите с над 30% в сравнение с предходни години. Снимка

Най- много туристи очакваме от страните от ЕС, уточни Рагин - Великобритания, Германия, Полша, Белгия, Франция,Скандинавските страни, Унгария, Чехия, както и от балканските държави.

По време на конференцията в Трявна беше обявено, че българският евродепутат Андрей Новаков е номиниран за наградата на Балканската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Призът ще му бъде връчен за принос за развитието на туризма в България и Европа.

„Наградите по направление „Обединени Балкани в Обединена Европа” ще бъдат връчени през декември в хотел „Шератон” в София”, заяви Благой Рагин. Той разкри в аванс, че престижно отличие за популяризиране на българския туризъм ще получи и Кристина Нунес, която е представител на Европейската мрежа на регионите за устойчиво и конкурентно развитие на туризма и също взе участие в конференцията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна