Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Либийското правителство ще получи оръжия, за да се бори с "Ислямска държава"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ще има изключения от оръжейното ембарго за Либия, за да може законната власт в страната да се бори с нарастващата заплаха от "Ислямска държава". Това стана ясно след срещата във Виена, на която министри на външните рабони от Европа, Съединените щати и съседни на Либия страни обсъдиха как да ѝ помогнат в борбата с тероризма. Исканията за въоръжаване ще бъдат внимателно преценявани от комитета на ООН за санкциите спрямо Либия, така че цялостното оръжейно ембарго, наложено на страната, да продължи да бъде спазвано, обясни американският държавен секретар Джон Кери.

Ще съпоставяме законните искания за оръжие, които имат, спрямо призива ни към всички държави да подобрят прилагането на самото оръжейно ембарго, така че да предотвратим преминаването на оръжия към хора, които не са под властта на правителството на националното единство, каза Джон Кери.

Американският държавен секретар подчерта, че страните от срещата във Виена са наясно, че е необходим сериозен контрол, така че оръжията да се използват само от либийските сили за сигурност.

Балансът е деликатен, но всички ние тук днес подкрепяме факта, че ако има легитимно правителство и то се бори с тероризма, не трябва да страда заради мерки на ООН, която винаги е чакала легитимно правителство. Смятаме, че има смисъл, но естествено, ако е внимателно организирано. Ще гарантираме да се случи по този начин, обясни Джон Кери.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени