Eмисия новини
от 19.00 часа

Два нови цеха за производство на боеприпаси ще заработят край Иганово

Във ВМЗ „Сопот“ откриват днес обновени и модернизирани производствени мощности на площадката в село Иганово. Това става малко повече от година след взрива в склада за реактивни снаряди.

В Иганово ще заработят два нови цеха за производство на боеприпаси, а в завода в Сопот ще има нова лаборатория.

Обновяването е важно за предприятието, защото бележи нов етап в развитието на производството, свързан с въвеждането на нови по-високи стандарти за качество и безопасност на работата. Разкриват се и нови работни места.

На 21-ви март миналата година на площадката в село Иганово избухнаха над 2 хиляди неуправляеми ракетни комплекса в склад на ВМЗ. Жертви нямаше. На 14-ти април отново имаше взривове, като този път бяха в цеха за производство на термобарични глави за ракети. И при новата серия взривове нямаше загинали и пострадали, но превантивно бяха евакуирани няколко десетки души от района.

Разследването и обезопасяването на терена продължиха около два месеца и половина, което доведе до големи загуби за военния завод. Точно от площадката в Иганово става експедицията на готовата продукция.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от