Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговори във Виена се опитват да рестартират мирния процес за Сирия

Снимка: БТА

Световни и регионални сили започнаха преговори във Виена, като целта е да бъде възстановен процесът по постигане на мир в Сирия, предаде Би Би Си. На срещата има представители на САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Саудитска Арабия и Турция, които подкрепят опозицията, както и на Русия и Иран, които поддържат президента Башар Асад.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер обясни преди срещата, че целта на разговорите е да укрепят крехкото примирие в Сирия и да увеличат хуманитарната помощ за страната. Това би окуражило опозицията да поднови преговорите за политическо решение на конфликта, смята той.

Опозицията се оттегли от последния кръг на мирните преговори през април на фона на увеличаващи се сблъсъци и забавени хуманитарни доставки, припомня Би Би Си. Специалният пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура се надява да започне нов кръг преговори в Женева до края на май.

Над 250 хиляди души са загинали, а 11 милиона са напуснали домовете си от началото на бунта срещу управлението на президента Башар Асад през 2011 г.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени