Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Популярността на британските акции сред инвеститорите е най-ниската от 2008-а насам с оглед на опасенията за Brexit

Инвестирането в британски акции достигна най-ниското ниво от ноември 2008 година, тъй като мениджърите на фондове отбягват британските активи с оглед на страховете, че евентуалното излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз ще навреди сериозно на икономиката на страната.

Според редовно месечно проучване сред фондови мениджъри на Bank of America Merill Lynch, глобалните инвеститори вече притежават британски акции, които са с 36% под обичайното нетно ниво в сравнения с 20% нетно тегло под нормата през миналия месец. В същото време 20% от анкетираните инвестиционни специалисти предполагат, че британската лира е подценена, като това представлява второто най-високо ниво в историята.

Brexit се разглежда като най-големият събитиен риск за световните финансови пазари и това води до повишаване на инвеститорските кешови нива (на парите в наличност), посочва американската банка в своя месечен доклад.

Това означава, че мениджърите на глобални фондове смятат, че въпросите около по-нататъшното членство на Великобритания в ЕС представляват по-голяма заплаха, отколкото опасенията за девалвация и/или изпадане на Китай в неплатежоспособност, политическите нерви в САЩ преди президентските избори през есента и политическите кризи по света.

Страховете, че британците ще подкрепят кампанията за излизане на страната от ЕС на предстоящия на 23-ти референдум в страната, вече навредиха на икономиката на Великобритания и на нейната валута. Британската лира се обезцени с около 5% спрямо щатския долар през последните шест месеца, като това представлява съществена пропорция, която отразява неясния изход от референдума, се посочва в последния "Тримесечен инфлационен доклад" на Английската централна банка, оповестен през миналата седмица.

През първото тримесечие на годината британският икономически растеж се забави до 0,4% на тримесечна база след растеж с 0,6% в края на 2015 година, което се дължи само частично на опасенията, свързани със състоянието на световна икономика и в по-голям степен на несигурността около евентуален сценарий Brexit след около месец.

Bank of America Merill Lynch обаче отбелязва, че настоящото избягване на британски активи може да се окаже добра инвеститорска възможност за нови покупки, след като станат ясни резултатите от референдума.

Въпреки че близо 71% от запитаните инвеститори смятат, че сценарият Brexit е или "малко вероятен", или "напълно невъзможен", рязкото намаляване на техните инвестиции в британски финансови активи предполага, че те са подготвени за най-лошото, се посочва в анализа на американската банка.

Междувременно агенция YouGov представи резултати от последното си проучване преди ключовия референдум във Великобритания, според които 44% от анкетираните ще подкрепят оставането на Обединеното кралство в рамките на ЕС, 40% ще гласуват за излизане от Съюза и 12%, които все още не са решили как да гласуват.

Вчера бяха представени други две проучвания на общественото мнение, чиито резултати обаче бяха напълно противоречиви.

Според проучване на агенция ORB, цитирано от вестник "Telegraph UK", цели 55% от британците заявяват, че подкрепят оставането на страната в пределите на ЕС, като това представлява нарастване с 4% спрямо аналогично проучване на ORB, проведено през април. Само около месец преди предстоящия на 23-ти юни, едва 40% биха гласували за Brexit, което е понижение с 3% спрямо предходното подобно проучване на същата агенция.

Според анкета на TNS, 41% от британците желаят излизане на Великобритания от ЕС, като това представлява нарастване с цели 5 пункта спрямо аналогично предходно проучване, проведено в началото на май. В същото време едва 38% от анкетираните заявяват, че са за оставане в рамките на Съюза, намалявайки с един пункт спрямо предишното проучване от 3-ти май.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна