Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България иска от ЕК специално решение относно мерките за борба със заразния дерматит

Снимка: БГНЕС

България настоява Европейската комисия да излезе със специално решение относно мерките за справяне със заразния дерматит при едрите животни. Това стана ясно по време на среща на министъра на земеделието Десислава Танева с комисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витенис Андриукайтис.

За мерки, които са по-ефективни и с минимална загуба за фермерите, настоява България. Страната ни предлага да има предварителна ваксинация в зони с очакван риск, а избиването да се прилага само за болни животни с клинични признаци. Трябва да се вземат анализите, направени в България и Гърция по отношение на заболяването, за да се предотврати по-нататъшното разпространение в Европа, предлага министър Танева и настоява, че е нужно да се промени режимът на ограничения в търговията с животински продукти.

Българските учени също смятат, че трябва да се убиват само животни с явни признаци на болестта, а не всички потенциално заразени както досега. Ето защо еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните е предложил наши представители на научните среди да вземат участие в специален дебат с Еврокомисията. Парите за справяне с кризата с дерматита са около 15 милиона евро като Европейската комисия ще възстанови 75 процента от тях.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна