Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Елена Пономарьова: Битката за миналото е битка за бъдещето

Снимка: bulgarian.ruvr.ru

В съвременния свят се води жестока борба за миналото, а това означава за настоящето и за бъдещето. Хората, които фалшифицират историята, не само я променят, но определят и бъдещето. Това каза в предаването „12+3“ проф. Елена Пономарьова, д-р на политическите науки, участник в международната конференция, посветена на 75-ата годишнина от началото на Великата отечествена война.

В историческата наука на Русия няма единна гледна точка към Втората световна война и Великата отечествена война, изтъкна Пономарьова: 

Ние трябва да се борим с фалшификациите и да опровергаваме неистините както в самата Русия, така и извън нея. Въпреки това повечето историци поддържат тезата за великата победа. Без тази победа над фашизма съвременна Европа нямаше да представлява това, което е днес. Опровергавайки фалшификациите на историята за Великата отечествена война, ние всъщност спасяваме Европа от реабилитацията на фашизма.

Според акад. Андрей Фурсов, кандидат на историческите науки и друг участник в научния форум, най-голямата лъжа, свързана с Втората световна война, е опитът да се пренесе вината за започването й върху Съветския съюз. Единият аргумент в тази теза е пактът „Рибентроп-Молотов“, но Съветският съюз е бил последната европейска държава, сключила подобен мирен договор с Хитлер, подчерта историкът. По думите му, друга линия, по която вървят лъжите, е тази, че Сталин е готвел нападение срещу Германия, но Хитлер го е изпреварил:

Опитът да се докаже, че народът е победил във войната въпреки сталинската система е вид социална шизофрения. Народът извън системата е просто тълпа. Дали ни харесва, или не – побеждава системата. От тази гледна точка сталинската система победи хитлеровската.

В началото на май 1941 Сталин прекрасно е знаел кога ще бъде нападнат Съветския съюз. Но е бил ограничен политически и военно в действията си.

Двете гледни точки чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна