Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МФ предлага търговците на течни горива да предоставят обезпечения пред НАП

Снимка: архив

Търговците на течни горива ще предоставят обезпечения пред Националната агенция за приходите. Това предлагат от Министерството на финансите с цел предотвратяване на ДДС измами с течни горива. Обезпечението ще е 20 % от данъчната основа на горивата, но не по-малко от 50 000 лева.

Задължението за предоставяне на обезпечение ще възниква, когато общата сума на доставките на течни горива надвишава 25 000 лева. В мотивите си от финансовото министерство посочват, че има тенденция за увеличаването на ДДС измами с търговия на течни горива. За 2015 година предполагаемата щета за бюджета е над 100 милиона лева, а само две години по-рано щетата за хазната се оценява на половината от тази сума - или 55 милиона лева.

Режимът ще се прилага по отношение на търговците с течни горива, които са рискови, като следва да се отбележи, че най-рискови са вложителите в данъчните складове, обясниха от финансовото министерство. Те идентифицират като "рискови" повече от 66 % от вложителите в данъчни складове или посредниците в търговията с течни горива. 

Обезпечението ще се предоставя в пари, в държавни ценни книжа или безусловна и неотменяема банкова гаранция, като то ще може да се променя в зависимост от обстоятелствата, които възникват около самия търговец с течни горива.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени