Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За поредна година ЕК отчита прекомерни макроикономически несъответствия в България

Снимка: БГНЕС

Българското правителство е изпълнило само една от 5-те препоръки на Брюксел от миналата година, а именно реформата на Закона за училищното образование.

До края на 2015-а заради фалита на КТБ България трябваше да извърши независим анализ на качеството на активите в цялата банкова система. Тъй като срокът за стрес-теста не е спазен, Еврокомисията поставя нов срок – до края на 2016 г. Остават и препоръките за преглед на портфейлите за пенсионните фондове и застрахователния сектор и преодоляване на риска от концентрация и експозициите към свързани лица. 

Властите в София още не са подготвили реформа на правната уредба на несъстоятелността. Добавя се и ново искане – за затягане контрола на обществените поръчки. В писмено изявление еврокомисарят по бюджета Кристанина Георгиева заявява:

Електронната система за обществени поръчки засега дава само частични резултати. Недостатъците – липса на административен капацитет и слаби механизми за контрол, пречат на успешното усвояване на парите от Европейския съюз и влошават цялостната бизнес среда. Важно е това да се промени, за да може страната успешно да усвои 32-та милиарда лева европейски фондове за периода 2014 – 2020 г.

За да може бизнесът да разчита на работната ръка, от която има нужда, всички наши съграждани трябва да имат по-добър достъп до образование и здравеопазване. Въпреки че вече се направиха стъпки за реформа на образователната система, ранното отпадане от училище, особено на най-бедните, остава проблем.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна