Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С. Цацаров: Четирима магистрати от различни държави ще правят анализ на прокуратурата

Снимка: Министерство на правосъдието

Вицепремиерът Румяна Бъчварова и правосъдният министър Екатерина Захариева обявиха в Брюксел, че Европейската комисия вярва на политическата воля на правителството да се бори с корупцията. Заедно с главния прокурор Сотир Цацаров те са подчертали пред двама еврокомисари, че мониторинговият механизъм не бива да се използва за вътрешнополитически цели.

Официален представител на Европейската комисия заяви пред БНР, че са били обсъдени „конкретни предложения“ от българските власти за напредък по реформите, но не уточни какви са били предложенията. Било е договорено ускоряване на всички дейности по механизма за сътрудничество, така че българските граждани да видят конкретни резултати, „особено срещу корупцията по високите етажи на властта“.


На 30 май за анализ за прокуратурата пристигат 4 магистрати от Великобритания, Германия, Испания и Холандия, съобщи главният прокурор:
Те ще работят на няколко мисии от по 3 дни. Няма да има нещо, което те да поискат и ние да го откажем, но в крайна сметка сме постигнали споразумение и то ще бъде подписано в този смисъл, че анализът трябва да приключи точно в края на декември, за да може констатациите от анализите да залегнат в следващия мониторингов доклад.

Политизирането на докладите от Брюксел също е било обсъдено, според тримата български висши представители.

Това, до което стигнахме като общ извод с комисия – механизмът, такъв, какъвто е замислен, той такъв трябва и да остане. Докладът не се прави, за да се обвинява някой или за да се хвали друг, поясни министър Захариева.

В хода на разговора горе тази теза беше потвърдена – механизмът недопустимо се използва за решаване на вътрешнополитически цели, което няма, бих казал, нищо общо с вижданията на хората в тази сграда, подчерта още Цацаров.

Според министър Захариева не е станало дума за законопроекта за нов антикорупционен закон на Меглена Кунева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна