Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предсрочните избори в Македония се отлагат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предсрочните парламентарни избори в Македония, свикани на 5 юни, бяха отложени за неопределено време, предаде Франс прес. Това решение беше взето, след като опозицията обяви, че ще бойкотира вота, тъй като според нея той няма да бъде честен.

Конституционният съд в Скопие прекрати предизборната кампания и забрани провеждането на предсрочните избори. Веднага след това председателят на парламента Трайко Веляновски свика Народното събрание, което беше разпуснато на 7 април. Депутатите приеха промени в Изборния закон, които анулираха свикването на изборите на 5 юни.

Отлагането на изборите бе ключово искане на хилядите демонстранти, които излизат по улиците на столицата Скопие почти всяка вечер от 12 април. Те бяха провокирани от решението на президента Георге Иванов да амнистира политиците, замесени в скандала с масовото подслушване на македонски граждани.

По-рано Европейският съюз предупреди, че правителството, което би било съставено след бойкотирани от опозицията избори, няма да е легитимно.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени