Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повечето български граждани искат да бъдат въведени мерки за защита от пристрастяване към хазарта

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Да бъдат въведени мерки за защита от пристрастяване към хазарта, искат над 2/3 от българските граждани, въпреки че близо половината от българите играят редовно хазартни игри. Това показва проучване, поръчано от Държавната комисия по хазарта.
Проучването е организирано от Държавната комисия по хазарта като част от проекта "Отговорна игра" и има за цел да информира хората за рисковете. Българите играят основно хазартни игри, за да спечелят лесно пари, което е главната причина, която води до хазартна зависимост, смята психологът доктор Владимир Сотиров
С такава нагласа отиват и влизат в един порочен кръг, от който излизането е много трудно, именно защото продължават да смятат, че това е начинът, по който те могат лесно и бързо да изкарат пари и да си оправят живота.
Доктор Сотиров изтъкна, че ниските доходи в държавата допълнително засилват възможността от участие в хазартни игри.  
Ако те имаха добри финансови възможности, те нямаше да отидат с такава нагласа в казиното, щяха да отидат само да се забавляват, да похарчат някой излишен лев, а не с надеждата да спечелят пари. Там процентът на рисковите играчи, тези, които са застрашени от развиване на хазартна зависимост, е значително, значително по-нисък, отколкото тези в бедните общества. И между другото, неслучайно в бедни общества и бедни държави толкова силно се развиват хазартните практики, посочи доктор Владимир Сотиров. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени