Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законови промени натоварват с допълнителни разходи ЕСО и "Булгартрансгаз"

Снимка: Архив

За да няма поскъпване на тока от юли, депутатите от енергийната комисия приеха законови промени, които натоварват с допълнителни разходи Електроенергийния системен оператор и "Булгартрансгаз". Двете държавни дружества ще трябва да внасят пет процента от печалбата си във фонд "Сигурност на електроенергийната система".

В момента във фонда , чиято цел е да се укрепи финансово НЕК, вноски правят производителите на ток. След промените пари в него ще влизат и от Електроенергийния системен оператор и от "Булгартрансгаз" - около 30 милиона лева годишно. Аргументът- да се избегне скок на тока от юли, изтъкнаха от Валентин Николов от ГЕРБ, и Валери Симеонов от Патриотичния фронт, и председателят на енергийния регулатор Иван Иванов:

Има два варианта - или да се повишава цената на потребителите и на бизнеса, или своевременно да предприемем мерки, каза Николов.

Ако не приемем това решение, алтернативата, за съжаление, е повишаване на цената на потребителите, нещо, което не би трябвало да се допуска и това трябва да бъде, евентуално, крайна мярка, подчерта Симеонов.

Искам да отбележа, че не отчитането на този допълнителен приход във фонда, ще доведе до увеличаване на добавката "задължения към обществото", която засяга пряко както българския бизнес, така и българските битови потребители, каза Иван Иванов.

От своя страна от левицата посочиха, че те мога да направят компромис и да подкрепят тези промени за предложение в енергийния закон, само ако бъдат обложени и частните електро- и газоразпределителни дружества.

Едно повишаване на електроенергията ще ви дойде малко много. Може би да се обърне в онова перце, която чупи гърба на камилата. Не виждаме основание да се разделя държавна от частна собственост, освен това, че ще се опитаме пак да се качим на гърба на държавата, това в крайна сметка сме всички ние, контрира Таско Ерменков.

Предстои промените в закона да влязат на първо четене в зала.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени