Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празничното събитие на Радиотеатъра

БНР Новини
Снимка: Даниела Манолова

СнимкаЕдна романтично извисена поетична приказка, съхранявана в Златния фонд на БНР,  ще бъде централното аудио събитие на програма „Христо Ботев“ във вторник, 24 май. Точната дата на създаването на постановката не е известна, но се предполага, че е в началото на 60-те. Режисьорското решение на Мария Нанчева е да вдигне градуса на напрежението на тази драматична история в стихове и да превърне мистичната енергия и експресивност на символистичната поема на Георги Райчев в приповдигнато-романтично акустично творение. 
Раздвоението на личността, вътрешното разкъсване между невъзможността да постигне бленуваното и невъзможността да се примири с вече постигнатото стои в основата на легендарно-драматичния конфликт, повлиян както от приказките на Хофман и прозата на Едгар Алан По, популярни сред българските символисти в началото на 20 век, така и от чисто фолклорните сюжети за двойствената същност на жената-кошута през деня и през нощта.
Еленово царство е написана през 1929 година и представлява единственото драматично произведение на Георги Райчев (на снимката вляво).   
Обаятелното актьорско присъствие на куп звезди от началото на 60-те като Цонка Митева, Йордан Матев, Васил Стойчев, Олга Кирчева, Стефан Петров Димитров, Лили Енева, Иван Тонев, Васил Кирков, Виктор Георгиев и Григор Вачков дава непреходно звучене на този Златен запис на Радиотеатъра.
След излъчването тук ще намерите Еленово царство като podcast.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна