Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители протестираха срещу решението за сливането на две училища в Пловдив

Снимка: БГНЕС

В Пловдив родители отново протестираха срещу решението на Общинския съвет за сливането на две основни училища. Днес те пренесоха протеста си пред сградата на областната управа с настояване местният парламент да върне решението за повторно разглеждане.

Протестиращите, предимно родители на деца от основно училище "Душо Хаджидеков", под чиято шапка ще бъде вече другото училище, издигнаха плакати с призив - "Не местете децата ни от квартала". Техните опасения са, че през 2018 година, когато се очаква да влезе в сила промяната, ще се налага учениците да изминават близо 2 километра от домовете си и че ще бъдат сменени преподавателите им: 

До момента няма ясно изразено становище и позиция от страна на Общинския съвет какво целят с това сливане, какво ще се случва от там нататък.

Искам процесът да бъде прозрачен - заявиха родители.

Протестиращите бяха приети от екипа заместници на областния управител Здравко Димитров, който е в командировка в София. Чакаме в 7-дневен срок да получим решението на Пловдивския общински съвет, заяви Иван Антонов

Ако бъде установена някаква незаконосъобразност на самия административен акт, то ще бъде мотивирано и върнато на Общинския съвет.

Областният управител Здравко Димитров вече е разговарял няколко пъти с премиера Бойко Борисов, проявяващ също интерес към казуса.

Следващата седмица ще оповестим становището си, допълни Антонов. Родителите заявиха, че са готови да се обърнат и към Административния съд, ако исканията им не бъдат чути.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени