Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потвърдиха десетгодишната ефективна присъда на ген. Кирчо Киров

Снимка: БГНЕС

Военно-апелативният съд потвърди десетгодишната ефективна присъда на бившия директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров. Той е на съд по обвинение, че е присвоил близо 5 милиона лева в периода 2007-2011 година.

Парите били осчетоводявани като разходи за специални операции, като според обвинителния акт документите за това били неистински. Военно-апелативните съдии обаче не са открили доказателства Киров да е изготвял документи с невярно съдържание и го оправдаха по това обвинение, без обаче да променят размера на наказанието. На Киров е наложено и максималното предвидено в закона наказание, лишаване от права да заема за 13 години длъжността ръководител в държавно и обществено учреждение и за същото време да упражнява ръководна професия. 

От прокуратурата определиха решението като голям успех, а бившият разузнавач номер едно обвини президентската администрация в натиск над съда:

Като цяло е отлична присъда, тежка присъда, 10 години лишаване от свобода, изключително рядко се налага като наказание за длъжностно присвояване, макар и в размер на близо пет милиона - каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова

Независимо от решението на държавното обвинение делото, което досега беше гледано от съдии под пагон, ще стигне до цивилния ВКС по жалба на осъдения Киров. В изявление до медиите той нарича процеса политическата поръчка, но предупреждава, че тя няма да изпълни своя замисъл:

За пореден път става ясно, че политическите съображения и целесъобразност свалиха превръзката на Темида и взеха превес пред реалните факти и доказателства по делото. Решението на Военноапелативния съд очевидно е съобразено с актуалната политическа обстановка, извършващата се "съдебна реформа“ и предстоящите президентски избори - пише той, без да назовава свързани с президентската администрация лица, повлияли на магистратите.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна