Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бокова: Няма да се кандидатирам за президент

Ирина Бокова
Снимка: БГНЕС

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова заяви, че няма намерение да се кандидатира на  изборите за президент, като отбеляза, че сега усилията й са насочени в кандидатстването за генерален секретар на ООН:

Кампанията върви добре, шансове има. Иначе нямаше да се хвана с тази работа. Нямам намерения да се кандидатирам за президент.

Ирина Бокова беше удостоена с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Икономическия университет във Варна .В препълнената зала на университета ректорът на учебното заведение проф. Пламен Илиев посочи, че то и се присъжда за изключителен принос и активна дейност за развитие на образованието, науката и културата, многостранната дипломация, междукултурния диалог и опазването на световното и националното културно наследство.

В словото си  Бокова подчерта значението на образованието и културния диалог в съвременния свят и допълни, че една от основните цели и на ЮНЕСКО е да се противопостави на целенасочените опити за тотална разруха и културно прочистване чрез разрушаването на културното световно наследство.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна