Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция избира нов лидер и премиер на страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция избира нов лидер и премиер на страната на мястото на отстранения Ахмет Давутоглу. Единственият номиниран е досегашният министър на транспорта, морската администрация и съобщенията Бинали Йълдъръм. 

Десетки хиляди членове на управляващата ПСР от всички краища на Турция се стекоха в Анкара, където в най-голямата спортна зала, побираща над 10 хиляди души, се провежда извънредният конгрес на партията. 

Новоизбраният лидер ще стане и премиер на Турция, според законодателството. Във връзка с конгреса бяха завишени мерките за сигурност в турската столица, а районът около залата бе обграден с бариери.

Очаква се Ахмет Давутоглу, който бе принуден да подаде оставка под давлението на президента Реджеп Таип Ердоган, да произнесе прощално слово. След това ще се премине към избора, в който участват общо 1470 делегати. Новоизбраният лидер ще оповести програмата си.

Президентът Ердоган вече обяви, че веднага след приключването на конгреса, а именно още тази вечер, ще възложи на Бинали Йълдъръм мандат за съставяне на провителство.

60-годишният Йълдъръм, който има инженерно образование, е смятан за най-доверения човек на президента Ердоган. Практически няма мащабен транспортен проект в Турция, който да не е реализиран под негово ръководство, като тунела под Босфора, транспортния коридор Авразия, третия мост над Босфора, скоростните влакови линии и др., поради което се ползва с одобрението и на част от светските среди. В ПСР са убедени, че ще работи в хармония с Ердоган, т.е.под неговите инструкции.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна