Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авиационното шоу в Кубинка, край Москва, завърши с общо изпълнение на „Стрижи“ и „Руските витязи“

| обновено на 22.05.16 в 12:55
Снимка: Николай Кръстев - кореспондент на БНР в Москва

Авиогрупата направи общо пилотажно изпълнение от девет военни самолети СУ – 27 и МИГ-29, известно като „Кубински брилянт“.  Зрителите, чуждестранните военни аташета и кореспонденти и представителите на главното командване на Военно-космическите сили на Русия, в чийто състав са частите, останаха изненадани от майсторството и професионализма на пилотите.

Главнокомандващият на ВКС генерал-полковник Владимир Бондарев благодари на пилотите за висшия пилотаж, който демонстрираха по време на авиационното шоу на базата Кубинка. Според него, пилотите от „Руските витязи“, вече са успяли да овладеят бойната авиационна техника, но е останало още малко да овладеят и груповия пилотаж. Ген. Бондарев каза, че летците в крайна сметка са показали много нови елементи, които са били изненада за всички.

В авиошоуто взеха участие още и вертолети и самолети, освен  СУ – 27 и  МИГ-29, като между тях беше и седемкратният световен шампион Светлана Капанина. Според ген. Бондарев, Ми-28 е показал практически същите възможности, което е демонстрирал преди това и Ка-52. За усъвършенстването на техниката на пилотажа на хеликоптерите няма краен предел, коментира още той. Според експерти, част от показаните фигури на висш пилотаж дават възможност да се засилват летателните способности на пилотите и да се използват в реални военни условия, а част от тях са участвали в редица военни и умиротворителни мисии, под флага на ООН.

Повод за провеждането на авиошоуто бе 25-та годишнина от създаването на руските авиационни групи за висш пилотаж "Витязи" и "Стрижи", които са част от новосъздадените военно-космически сили на Русия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна