Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истанбул е домакин на първата по рода си Световната среща на върха по хуманитарните въпроси

Около 170 страни-членки на Организацията на обединените нации (ООН) ще участват в първата Световна среща на върха по хуманитарните въпроси, която ще се състои в Истанбул от 22 до 24 май.

60
 от тези държави ще бъдат представени на равнище държавен глава или премиер, между които ще присъстват и германският канцлер Ангела Меркел, емирът на Кувейт Ал Сабах, премиерът на Холандия Марк Рюте, а също и американският вицепрезидент Джо Байдън. 

България ще бъде представена от премиера 
Бойко Борисов, който ще говори на официалното заседание в понеделник, а делегацията на Европейския съюз ще се води от заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

Срещата идва на фона на Сирийската гражданска война, която навлиза в шестата си година и на най-тежката бежанска криза, пред която е изправена Европа след ВСВ.

Турският президент  
Реджеп Тайип Ердоган ще бъде домакин на срещата, като главна причина за провеждането й в Истанбул е близостта на Турция с всички основни региони в света. Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун заяви, че това ще бъде повече от среща на високо равнище, защото ще позволи да бъде направена преценка на методите за оказване на хуманитарна и спешна помощ при бедствени ситуации. По данни на международната организация към момента 125 милиона души се нуждаят от хуманитарна помощ, но само 85 милиона от тях имат достъп до такава.

Очаква се най-малко 50 правителствени ръководители, 
включително и на България, да обявят своите ангажименти за намаляване на хуманитарните бедствия, като паралелно от пресслужбата на Георгиева съобщиха, че тя ще представи в Истанбул "голямо споразумение" за преодоляване недостига за покриване на хуманитарните нужди от 15 млрд. щатски долара.

Руският президент
Владимир Путин заяви,че няма да участва в срещата под предлог, че програмата му е натоварена, но за същинска причина за отказа му се счита конфликтът му с Ердоган заради сваления руски самолет. По време на срещата турският президент ще проведе и двустранни срещи с гръцкия премиер Алексис Ципрас, както и с кипърския президент Никос Анастасиадис, но и с други лидери. 

Междувременно Турция беше призована от хуманитарната организация "Хюман райтс уоч" да отвори границата за нови сирийски бежанци. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна