Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бинали Йълдъръм беше избран за нов председател на управляващата партия в Турция

| обновено на 22.05.16 в 18:02
Бъдещият премиер на Турция и бившият премиер на Турция на извънредния конгрес на управляващата партия в Анкара
Снимка: БТА

Досегашният министър на транспорта Бинали Йълдъръм беше единодушно избран за нов председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция с гласовете на 1405 делегати, присъстващи на извънредния конгрес. 

По процедура той ще поеме и поста на премиер на Турция.

В своята реч на извънредното заседание на управляващата партия новият й лидер подчерта, че смените във властта са начин за по-добро управление. Бъдещият министър-председател определи и като приоритет въвеждането на президентска система на управление и промяна в действащата Конституция.

Най-важната мисия на правителството е да промени основния закон и да въведе изпълнителна президентска власт, посочи по време на словото си пред делегатите Йълдъръм, като подчерта и борбата срещу тероризма в лицето на Кюрдска работническа партия (ПКК) и допълни - ще изкореним из дъно тероризма от Турция.Ние имаме едно общо знаме, една държава и една родина. 

Европейският съюз трябва да прекрати "объркването" по отношение на миграционните политики,
подчерта още Бинали Йълдъръм, който
 докато говореше, пресипваше и трудно успяваше да овладее гласа си, макар че речта му често беше прекъсвана от бурни аплодисменти.
На днешния конгрес се демонстрира още веднъж здравата връзка на Партията на справедливостта и развитието с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който е неин създател, както и фактът, че всяка смяна в лидерството или в стратегията на партията ще става безпроблемно само, ако е утвърдена от него. 

Делегатите изслушаха на крака посланието на президента Ердоган, в което той акцентира върху единството и приемствеността в партията като гаранция за стабилността на Турция, а също и на борбата срещу тероризма.

СнимкаНовият лидер и бъдещ премиер на управляващата партия, който по професия е инженер, е определян като основен изпълнител на най-големите инфраструктурни проекти на Ердоган, но и като опитен бюрократ. Йълдъръм се ползва с изключителното му доверие, но и с това на партията.

Бинали Йълдъръм ще се изправи пред големите предизвикателства, пред които е изправена и Турция - гражданската война в Сирия и бежанската криза, както и външната политика и икономиката на страната. 

Според анализатори с избирането му за лидер, фактически се преминава към полупрезидентска система и затова те прогнозират, че Йълдъръм ще бъде и помощник на Ердоган.

Избран беше и Централният изпълнителен съвет на Партията на справедливостта и развитието от 50 души. От списъка отпаднаха имена, които се ползваха с много власт като вицепремиерите
Ялчън Акдоган, Нуман Куртулмуш и Джемил Чичек, а също и настоящият министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, за когото се говори, че ще бъде сменен в новия проектокабинет. 
Предвижда се Ердоган най-късно утре да връчи на Йълдъръм мандат за съставяне на правителството, като проектокабинетът няма да има проблеми за вота, тъй като управляващата партия разполага с необходимото мнозинство в парламента. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна