Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Златната палма" на кинофестивала в Кан бе присъдена на британския режисьор Кен Лоуч

| обновено на 23.05.16 в 12:11

"Златната палма" на 69-ия международен филмов фестивал беше спечелена от британския режисьор Кен Лоуч за филма "Аз, Даниел Блейк". 21 бяха филмите в тазгодишното състезание, журито беше под председателството на Джордж Милър.

За втори път в кариерата си Кен Лоуч пое "Златната палма" на снощната наситена с емоции заключителна церемония в Кан. 79- годишният британски режисьор посрещна отличието с реч за социалната ангажираност на киното. Идеите, които наричаме неолиберални, заплашват да ни доведат до катастрофа, каза той. Победилият филм на Лоуч изобличава несправедливостта на социалната администрация чрез историята на работещ инвалид.

Голямата награда беше спечелена от едва 27-годишния канадец Ксавие Долан, за когото това е второто участие във фестивала. Всичко, което правим в живота си, е за да бъдем обичани, заяви той, поемайки статуетката за семейната си драма "Просто краят на света".

Иранското кино, представено чрез филма "Клиентът" на Асгар Фархади, получи признание с две награди - за най-добър сценарий и най-добра мъжка роля на актьора Шахаб Хосеини.

Като най-добра актриса беше отличена Жаклин Хосе за играта си във филма "Мама Роза".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна