Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В църквата "Свети Стефан" в Истанбул се открива постоянна музейна експозиция

Снимка: Борис Димитров

Живеещите в Истанбул и в други турски градове българи ще отбележат Деня на българската просвета и култура и славянската писменост с откриване на постоянна експозиция в реставрираната сграда на метоха към уникалната църква "Свети Стефан" в Истанбул. Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на културата Вежди Рашидов ще са гости на церемонията.

В музейната експозиция са включени предмети, ръкописи и снимки, пресъздаващи паметни моменти, свързани с историята и борбите за самостоятелна българска църква, с делото на дейците на българското възраждане в епохата на Османската империя, с живота на българската колония.

Експозицията е изготвена с финансиране от Министерството на културата и с помощта на Министерството на външните работи. По думите на ръководителката на екипа, д-р Боряна Бужашка, това станало възможно благодарение на съдействието на премиера Бойко Борисов, който  разрешил да се дадат извънбюджетни средства за  експозицията. Министър Вежди Рашидов и заместник- външният министър Валентин Порязов ще присъстват на официалното откриване, а също българската колония и сънародници, които живеят и работят в Истанбул, поканени са и изселнически организации.

Церемонията съвпада със светлия празник на славянската писменост и култура 24 май, който ще бъде отбелязан в българската екзархия в Истанбул.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна