Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бан Ки-мун призова правителствата да помогнат броят на бежанците да намалее наполовина до 2030 г.

| обновено на 23.05.16 в 15:28
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Държавните и правителствени ръководители на страни от целия свят търсят решения на задълбочаващите се проблеми заради военни конфликти и природни бедствия на първата Световна хуманитарна среща на върха. Двудневният форум се провежда в Истанбул и ще търси координирани действия за облекчаване страданията на милионите хора по света, пострадали от войни, земетресения и наводнения.

За мен е огромно удоволствие да бъдем домакини на първата Световна хуманитарна среща на върха в Истанбул, града на цивилизацията и историята. Надявам се, че този форум ще доведе до видими резултати за цялото човечество и особено за стотиците милиони хора, които се борят да живеят при огромни страдания и беди, каза при откриването на срещата турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун настоя страните да работят заедно, за да намерят устойчиви решения на мигрантската криза.

Трябва да направим повече, за да предотвратим конфликтите, които заемат над 80 процента от финансирането за хуманитарни нужди. Призовавам ви да се ангажирате с намаляване наполовина на вътрешно разселените хора до 2030 г., както и да намерите по-добри дългосрочни решения за бежанците и разселените хора, базирани на по-равномерно разпределение на отговорностите, призова Бан Ки-мун.

Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Стивън О'Браян подчерта, че страните трябва да действат бързо, за да облекчат хуманитарните проблеми по света.

Обхватът на нуждите ни кара да разгледаме всички промени, които трябва да направим, за да създадем иновативни и по-добри решения, така че да посрещнем тези нужди. Ако не го направим просто ще осъдим много поколения и огромни групи хора на живот, който винаги ще бъде изпълнен със страдания, обясни Стивън О'Браян.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна