Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама: САЩ и Виетнам са партньори в една процъфтяваща връзка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама заяви, че подобрените отношения на САЩ с Виетнам, който е бивш противник във войната от миналия век, могат да научат света на някои уроци, предаде Асошиейтед прес.
В реч, която произнесе в Националния конгресен център в столицата Ханой, Обама каза, че вече е реалност това, което преди е било немислимо - САЩ и Виетнам са партньори в една процъфтяваща връзка:

Отне много години и изскваше много усилия, но сега ние можем да кажем нещо, което някога беше немислимо: днес Виетнам и Съединените щати са партньори. И аз вярвам, че нашият опит може да научи целия свят на нещо. В момент, когато много конфликти изглеждат неконтролируеми, като че ли никога няма да спрат, ние показахме, че сърцата могат да се променят, и че е възможно едно различно бъдеще, ако откажем да бъдем затворници на миналото. Показахме как мирът може да бъде по-добър от войната.


Във Виетнам, която е страна с еднопартийната политическа система, Обама не пропусна да защити свободата на словото и демокрацията, като припомни, че те са универсални ценности. Американският президент призова и за мирно решение на териториалните спорове в Южнокитайско море.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени