Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат паметника "Арка на свободата" да бъде включен в регистъра на военните паметници

Снимка: Даниел Димитров
Паметникът "Арка на свободата" на Беклемето край Троян да бъде включен в регистъра на военните паметници. Това е решила Комисията по военните паметници към областния съвет в Ловеч. Предложението е направено от община Троян. Предстои протоколът с решението на областната комисия да бъде изпратен за одобрение в Министерството на отбраната, съобщи заместник-областният управител на Ловеч Драгомир Кавалски:

Предполагам, че не би трябвало да има някакви пречки за включването на паметника в регистъра на военните паметници. Ние ще дадем обосновка на предложението. Мотивите ни са, че даже една капка българска кръв да е пролята, не би трябвало да има някакво съмнение, че тези хора заслужават да бъдат овековечени по някакъв начин.

Кавалски допълни, че на заседанието на комисията е взето решение да бъде създадена работна група, която да обобщи регистрите на общините и областния регистър на военните паметници, след което ще бъде издаден алманах с паметниците в област Ловеч. Идеята е той да бъде разпространен в библиотеките и училищата.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна