Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предложи мерки срещу геоблокирането в електронната търговия

Снимка: Архив

Европейската комисия представи днес предложение за мерки, които да дадат възможност на потребителите и предприятията по-лесно и с повече доверие да купуват и продават стоки и услуги онлайн в целия Европейски съюз. Програмата е с три направления за  насърчаването на електронната търговия чрез преодоляване на блокирането на географски принцип. 

Предложенията включват законодателни текстове, свързани с преодоляване на необоснованото геоблокиране и други форми на дискриминация въз основа на гражданство, местожителство или установяване; законопроект за услугите за трансгранична доставка на пратки, с което прозрачността на цените ще се повиши, а регулаторният надзор ще се подобри.

Целта а мерките е да повишат прозрачността на цените и регулаторния надзор на услугите за трансгранична доставка на пратки, така че потребителите и търговците на дребно могат да се възползват от достъпни доставки и удобни възможности за връщане на стоки. 


Регламентът ще предостави на националните пощенски регулатори данните, необходими за контрол на трансграничните пазари и проверка на достъпността на цените и тяхната ориентираност според разходите. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна