Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестите срещу Тръмп в щата Ню Мексико прераснаха в сблъсъци с полицията

Снимка: Младен Петков

Протестите срещу Доналд Тръмп, вероятният кандидат на републиканците за президентските избори в САЩ, прераснаха в сблъсъци с полицията в Албъкърки, щата Ню Мексико. Tова не е първият случай, в който се стига до насилие на събитие на Тръмп. През март бизнесменът отмени митинг в Чикаго след сбивания между протестиращи и подкрепящи go.

Мирните демонстрации са ескалирали след като привърженици на Тръмп са започнали да пристигат за събитието в Конгресния център. Местният вестник "Албъкърки джърнал" споменава, че двете групи са си разменяли обиди, включително и на расова основа. Постепенно броят на противниците на Тръмп извън залата е достигнал над 600.

Според властите, цитирани от телевизия Ен Би Си, няколко офицери са били ранени след като срещу тях са били хвърлени камъни, а поне едно лице е арестувано. Стигнало се е до използване на димки.

Франс прес посочва, че протестиращите отвън са подпалвали тениски и други предмети, които са били с етикети на слогана на кампанията на Тръмп. Имало е съборени барикади и счупени стъкла. В самия Конгресен център на няколко пъти предполагаемият кандидат е бил прекъсван от възгласи и вдигане на плакати от рода на "Тръмп е фашист“ и "Писна ни, чухме достатъчно“. Пред тълпа от около 4 хиляди с характерния си подигравателен тон за подобни ситуации милиардерът посъветва издигащите антилозунги да се приберат у дома при мама.

Ню Мексико е щатът с най-много латиноамериканци – демографската група, която, в мнозинството си, е разгневена от изказванията на Тръмп по въпроса с нелегалната имиграция и планa за изграждане на стена по границата с Мексико.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна