Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичната библиотека кани на

Трубадурски двубой между Анна Лазарова и Георги Гаврилов

Поредният поетически двубой за тази година ще се проведе в клуб „Благодатният четвъртък” към Столична библиотека (София, пл. „Славейков” № 4) днес от 18:30 ч. В него един срещу друг ще застанат двама млади поети, които обаче вече имат цели колекции от награди. Впечатляващи са и техните секунданти: Анна Лазарова ще бъде подкрепяна от Камелия Спасова, а Георги Гаврилов от секундантския дует Йоана Русева / Ренета Бакалова (нещо, което се случва за първи път в десетгодишната история на двубоите). Автор и водещ е Петър Чухов. 
Двубоят ще протече в обичайните четири тура. 
Входът е свободен. 

Анна Лазарова е родена на 30 ноември 1993 г. в град Велинград. Учи „Българска филология” в СУ „Св. Кл. Охридски”. Има публикации както в множество издания. Печели голямата награда на Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев”, Шумен, 2015 година, резултат от която е дебютната ѝ стихосбирка „Вкъщи всички вечерят отделно”, излязла през 2016 г. и получила съпътстваща награда на конкурса за дебютна литература „Южна пролет”. Анна е носител и на втора награда от XXXII Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” (Стара Загора – 2015 г.), Национална литературна награда „Георги Черняков“ за 2015 г. в раздел „Поезия“, Национална награда „На слънце време” за 2015 година, награда на фондация „Блага Димитрова” за принос в развитието на българската литература и култура за 2016 г., както и награда за млад автор на Десетия национален конкурс за поезия „Биньо Иванов” също за 2016 г.

Георги Гаврилов е роден на 15 юни 1991 г. в София. Учил е английски, френски и унгарски. Автор е на публикации в периодичния печат. През 2014 г. печели първо място в Националния конкурс за поезия „Море” (Бургас), както и второ място на конкурса „Веселин Ханчев” (Стара Загора), а през 2015-а: втора награда в Националния литературен конкурс за студентско творчество „Георги Черняко" и втора награда в раздел поезия на Националния студентски литературен конкурс "Боян Пенев". „Корабен дневник на книжната лодка” е дебютната му книга (2015 г.). За тази книга Георги Гаврилов бе отличен с голямата награда и „Бронзов Пегас“ на конкурса за дебютна литература „Южна пролет“ през 2016 г., както и с Годишната награда на Академия Liber за книга с поезия за 2015 г. в раздел „Концептуален поетичен дебют“. През 2016 г. ИК „Знаци“ издаде и втората книга с поезия на Георги Гаврилов – „Пиета”.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна