Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мечо Пух става на 90 години и се среща с британската кралица Елизабет II

Любимият герой на поколения деца Мечо Пух става на 90 години през есента. Събитието се отбелязва с нова книжка, в която мечето  се среща с друг юбиляр - британската кралица Елизабет II, която стана на 90 през юни. 

В "Мечо Пух и кралският рожден ден" известното мече и приятелите му  - Кристофър Робин, Прасчо и Йори отиват в Лондон и се срещат с кралицата в Бъкингамския дворец. Освен книжката, илюстрована с типичните за историята на Алън Алекзандър Милн рисунки, излиза и аудиоверсия, озвучена от известния британски актьор Джим Броудбент.
Първото ми мече се казваше Пух, кръстих го на него. Много съм щастлив, че съм част от историята. Голяма чест е да озвучавам чисто нова приказка за Пух и приятелите му. 
Издателят Никол Пиърсън обяснява, че Мечо Пух и кралица Елизабет Втора са свързани отдавна:
Те не споделят само  рожден ден, а през 1926-та, няколко месеца след раждането на принцеса Елизабет тогава, писателят Милн посвещава "Мечо и други песни" на принцесата. А и разбрахме, че кралицата е голяма почитателка на Мечо Пух.
Първата книжка за приключенията на мечето Пух излиза през октомври 1926 година. Смята се, че А. А. Милн пише  историята, за да зарадва малкия си син. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна