Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Бъчварова: През последните дни има увеличение на бежанския натиск

Снимка: БГНЕС

През последните дни има увеличение на бежанския натиск, коментира вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Тя посочи, че има заловена група от 30 бежанци. 

Министър Бъчварова уточни, че случаят със задържаните бежанци край морската ни граница е фактор от общия процес по охраната:

Не просто на самата линия на границата, но и навътре в територията на страната ние извършваме тези действия. Те преминават по същите процедури на регистрация, на проверка. Последните няколко дни има едно леко увеличение. Ние следим не само по тези, които успяваме да заловим, но и по тези, за които подаваме сигнали на турската страна, те да предотвратят. Това е показателят за успех на нашата дейност.

Вицепремиерът Бъчварова коментира и последните промени в Закона за електронните съобщения, с който се дава възможност в случай на издирвано лице при поискване от компетентните органи, предприятията, които предоставят обществени електронни съобщителни мрежи или услуги да предоставят достъп до съхраняваните данни. Няма да има злоупотреби с лични данни, категорична е Бъчварова:

Тук става въпрос за спасяване на човешки животи. Тогава, когато имаме информация за изчезнали лица, при положение, че върху тях може да е упражнено насилие, при реда, по който се разрешава използването на специални разузнавателни средства. Всичко минава през съдебното решение, няма запознаване със съдържанието на съобщението. Структурите, които могат да ползват тази информация не е просто МВР, а са отделните дирекции, и ДАНС, и прокуратурата, всички, които работят по разследването.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна