Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Татарстан не тръбят за толерантност, а живеят с нея

Снимка: Николай Кръстев

През идната 2017 година в смятания за център на Волжска България Болгар, който се намира в днешен Татарстан в Русия, ще бъде открита Българска мюсюлманска академия, където ще се преподава автентичен ислям. Сънародниците ни от Волжска България приемат доброволно исляма още през 10-ти век. Болгар бе посетен от известни ислямски богослови и политици от близкото минало от ислямския свят, които участваха  в заседанието на групата за стратегически наблюдения "Русия - ислямски свят".

Как изглежда днес Болгар, където се срещат ислямът и християнството? Интересен остава въпросът за контактите между българските средновековни държави, между Дунавска България и Волжска и Донецка България. Историята на  волжките българи е  много различна от съдбата на нашата страна - в това са убедени повечето местни специалисти, с които разговаря кореспондентът ни Николай Кръстев при срещите си в Болгар. Един от тях разказва:

Снимка: Николай КръстевВъв византийските източници се вижда, че водачите на Дунавска България са имали много близки контакти със своите родственици от Волга.Това се потвърждава от наблюдения върху Хазарският хаганат , когато се проследява връзката между българските князе и ханове. Ако се вгледаме в археологическите находки ще видим че те си приличат много.

Какъв символ е интересът към българското минало в съвременното общество на Татарстан:

Това е обективен поглед върху историята, нейната многостранност и уникалност. И символ на толерантността. Макар, че аз тази дума, която вие в Европа обичате да произнасяте, не я обичам. Ние тук не я произнасяме, защото ние не обичаме да търпим, ние живеем едни с други. При нас в Татарстан има взаимно уважение и разбиране. А думата толерантност не е наша.

Още щрихи от Болгар -  в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна