Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев е домакин на юбилейната среща на ПСЮИЕ

Снимка: БГНЕС
Президентът Росен Плевнелиев е домакин на юбилейната среща на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа под надслов  „ПСЮИЕ - 20 години ключ към регионално сътрудничество“.

Страните участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа ще приемат Юбилейна декларация по повод 20-годишнината на Процеса, която ще отчете ролята му на ключов политически формат за устойчиво партньорство в Югоизточна Европа и водеща платформа за европейска и евроатлантическа интеграция. За участие на високо равнище у нас гостуват държавни и правителствени ръководители от балканските държави, генералните секретари на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Ламберто Заниер и на Съвета за регионално сътрудничество Горан Свиланович.

Лидерите от региона ще обменят мнения по въпроси на регионалната свързаност, укрепването на демокрацията, сигурността, миграцията, енергийната сигурност, евроатлантическата интеграция.

Форумът ще отбележи края на българското председателство за периода юли 2015 - юни 2016 година. Хърватия ще поеме от България председателството на регионалния форум за политически диалог през следващата година.

През 2016 година се отбелязват 20 години от създаването на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, инициирано от България през 1996 година в София с приемането на Декларацията за добросъседски отношения, стабилност, сигурност и сътрудничество на Балканите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени