Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама полицаи са сред арестуваните при акция на антимафиотите в Благоевград

| обновено на 01.06.16 в 18:30
Снимка: Кети Тренчева

При специализирана операция на служители от Регионалното звено „Борба с организираната престъпност“ бяха арестувани известен благоевградски сводник, и двама антимафиоти, за които има подозрения, че са съучастници в престъпната дейност, като са покровителствали канали за трафик на жени в Европа. 

Арестите са извършени в близост до един от хотелите на Благоевград, който също е обискиран от антимафиотите. С белезници е бил изведен Мартин Филипов, с прякор „ Дебелия“, за който от години е известно, че се занимава със  склоняване към проституция и трафик на жени в Европа. Той бе първият човек, чиято собственост бе конфискувана от Комисията за отнемане на имущество от престъпна дейност.

В края на 2011 година той бе освободен от френски затвор, където излежа присъда от три години и половина лишаване от свобода. Срещу него тогава свидетелстваха самите момичета, които той е предлагал като проститутки, както и бившата му съпруга, която контролирала бизнеса в Ница и отговаряла за паричните потоци от престъпната дейност. Малко след ареста на Мартин Филипов са задържани служител на първо районно управление в града със същата фамилия - Филипов, както и изпълняващият длъжността началник на сектор „ Борба с организираната престъпност“  Петър Кънев. 

На брифинга в окръжна прокуратура бяха изнесени по-важните  факти  от извършените до момента процесуално следствени действия  по образуваното досъдебно производство срещу  сводника  Мартин Филипов и двамата служители на полицията в Благоевград. Работата по случая започва  на 20 април, когато  млада жена  подава жалба срещу  Мартин, че  и е упражнен психически и физически тормоз  за да я склони да проституира, изкарвайки пари за себе си и за него. След няколко дни  Филипов  и казва, че знае за жалбата и и я принуждава да отиде с него до полицейското управление, за да я оттегли.  На паркинга ги посреща полицаят от първо районно управление, който от нейно име написва текста върху празни листа, с който тя се отказва от обвиненията към сводника си с прякор Дебелия. При внасянето на новия документ, с който иска да оттегли жалбата си, служителката в деловодството забелязва, че младата жена е много изплашена.  Съветва я да поговори с друг полицейски инспектор и гарантира, че  това няма да и създаде проблеми. Така започва да се разплита случая с участието на  служител на МВР в престъпната дейност. При пълна конфиденциалност  прокуратурата и полицията започват  да  работят по казуса, като с разрешението на съда използват и СРС-та. Така се стига и до другия покровител- Петър Кънев от сектор „Борба с организираната престъпност“ в Благоевград, който в момента изпълнява длъжността ръководител на звеното, тъй като титулярът е в отпуск. Вчера  са започнали активните мероприятия  по случая. Показания до момента са дали четири  от жертвите на  Мартин Филипов, които са били обект на вътрешен трафик  с цел проституция и са били третирани като робини.  Ежемесечно  всяка от тях е плащала на полицаите по 250 лева. Разпитва се и пета жертва на сводника. Претърсени са хотели,  жилища,  в които живеят тримата задържани и квартири,  в които са държани жертвите. Очаква се  утре  до обяд прокуратурата да   повдигне обвинения и  на двамата служители на МВР, каза говорителят на главна прокуратура Румяна Арнаудова:

Не са привлечени към този час, защото предстои това действие, но доказателствата сочат на това и Прокуратурата, прокурорите, двамата, са взели решение за това какви обвинения да се повдигнат. На единият полицейски служител - Филипов, ще бъде повдигнато обвинение за лично укривателство, както и за, както ви съобщихме съвсем в началото, съобщаване на информация, станала му известна по служба. А на служителят на БОП ще бъде повдигнато обвинение също за лично укривателство. Разследването продължава и фактите продължават да изкачат, както се казва, но Прокуратурата ще приеме всеки сигнал и ще го провери и ще го документира по надлежния ред, за да докажем пред съда, че престъпленията са извършени и че трябва да им се постави край с осъждането на тези лица.

Утре ще бъде поискана мярка за неотклонение задържане за 72 часа а до петък и постоянна мярка  задържане под стража .  Претърсванията и събирането на други доказателства  ще продължат през цялата нощ, казаха от прокуратурата и апелираха  към други жертви  на Мартин Филипов и  полицаите, покровителствали престъпния бизнес, да дадат показания. 


Спецакцията в Благоевград е отдавна подготвена, обясни вътрешният министър Румяна Бъчварова.
Показа как действаме безкомпромисно. Подготвяме такива операции. Най-важното е това, и на което много държим, при подготовката и разработването да са добре подготвени, да сме сигурни, че можем да доведем целия процес докрай, да издържат доказателствата. Ако има нещо, което ни бави, то е точно заради това.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна