Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Обсъждат държавни гаранции за нови кредити за Фонда за гарантиране на влоговете

Държавните гаранции за нови заеми за общо 600 млн. евро ще обсъдят депутатите от бюджетната комисия. Кредитите ще бъдат изтеглени от Фонда за гарантиране на влоговете, но за да се случи това, Народното събрание трябва да одобри държавните гаранции за тях.

Ако парламентът одобри държавните гаранции, Фондът за гарантиране на влоговете ще получи два заема, всеки от които е на стойност 300 млн. евро. Единият ще бъде осигурен от Европейската банка за възстановяване и развитие, а другият – от Световната банка. Държавните гаранции са важни, защото по този начин заемите могат да бъдат взети при по-ниски лихви.

И двата заема целят да осигурят по-голяма финансова независимост на Фонда за гарантиране на влоговете. Той получи държавен заем през 2014 година, за да може да изплати гарантираните депозити от Корпоративна търговска банка. 
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от